- İNGİLİZ YAZAR BRİAN ALDİSS’İN KÜLT BİLİMKURGU ROMANI YILDIZ GEMİSİ YENİDEN TÜRKÇEDE

Brian Aldiss imzalı Yıldız Gemisi, yıllar sonra yeni bir baskı ile tekrar raflarda. Eserin yeni edisyonu Alfa Kitap etiketiyle okurların beğenisine sunuluyor.
İngiliz Bilimkurgu Derneği 50. Yıl Ödülü (2007) ve Jules Verne Ödülü (1977) sahibi Yıldız Gemisi, Türkçede ilk olarak 2000 yılında Metis Bilimkurgu Serisi kapsamında Sönmez Güven çevirisiyle yayımlanmıştı. Eser, yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra bu defa Alfa Kitap tarafından Türkçeye kazandırılıyor. Romanın yeni baskısında Güven’in tercümesi korunuyor.
1925-2017 yılları arasında yaşayan Brian Aldiss, modern bilimkurgunun en önemli figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yıldız Gemisi dışında Hothouse, Greybeard ve The Helliconia Trilogy gibi eserleriyle tanınan yazar, yalnızca romanlarıyla değil, aynı zamanda edebi eleştirileri ve derlemeleriyle de türün gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir isim.
Kaynak: https://kayiprihtim.com/
- GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU ” ’75-’79 ARASI VE SONRASI” SERGİSİ MARMARA GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERGİ SALONUNDA GÖRÜLEBİLİR

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliğinde, GÖRSAV Görsel Sanatlar Vakfı himayesinde ve küratörlüğünde gerçekleşen bu sergide Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun iki farklı konseptte çalıştığı eserler bir araya getiriliyor.
İlk konsept sanatçının 1975-1979 tarihleri arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okurken, öğrencilik yıllarında yapmış olduğu çalışmalar olan “Süreç”, ikincisi ise mezun olduktan sonra yaptığı “Benim Kedilerim” konulu resimlerini kapsamaktadır.
Kaynak: https://sanat-magazin.com/, https://gsf.marmara.edu.tr/
- SAMİH RİFAT “ÇOK İŞ VAR YAPACAK” SERGİSİ PERA MÜZESİ’NDE

Serginin Tanıtım Yazısı’ndan
Fotoğrafları, çevirileri, belgeselleri ve yazılarıyla tanıdığımız, kültür dünyasının önemli isimlerinden Samih Rifat’ın, “bir sanat ve düşünce eylemi” olarak tanımlayabileceğimiz, etik ve estetikten ödün vermeyen üretimlerinden yola çıkarak yaratma sürecini açmayı ve erken kaybettiğimiz, gerçek bir “hezârfen”i anlamayı amaçlayan bir sergi “Çok İş Var Yapacak”.
2007 yılında kaybettiğimiz, şiirsel yaratıcılığı ve ince zevki yaptığı her işte kendini gösteren, öncülük ettiği pek çok projede farklı geleneklerle değerbilirlik üzerinden ilişki kuran, işbirliği ve dostluğu ustaca bir araya getiren Samih Rifat’ın fotoğrafları, kitapları, kimi defterleri, çizimleri ve belgesellerinin yer aldığı sergi, sanat ve düşünce hayatının tam ortasında yer almış “alçak gönüllü bir aydın” portresi olmasının yanısıra, kültür-sanat dünyasının bir dönemine de ışık tutuyor.
Sergi 17 Ağustos 2025 tarihine dek Pera Müzesi’nde görülebilir.
Kaynak: https://www.peramuzesi.org.tr/
- DAVID LYNCH VE MARK FROST’TAN TWİN PEAKS VE TWİN PEAKS: A LİMİTED EVENT SERİES BU YAZ MUBI’DE

David Lynch ve Mark Frost imzalı kült dizi TWIN PEAKS (1989), 35. yıldönümünde devam serisi TWIN PEAKS: A LIMITED EVENT SERIES (2017) ile birlikte MUBI’ye geliyor. Polisiye, melodram ve gerçeküstü ögeleri benzersiz bir atmosferle harmanlayan dizinin tüm bölümleri (orijinal 30 bölüm ve devam niteliğindeki 18 bölümlük seri) 13 Haziran 2025’te MUBI topluluğuyla buluşacak. Bu özel seçki, ocak ayında hayatını kaybeden David Lynch’in özgün dili ile sinema tarihinde derin izler bırakan estetik anlayışına bir saygı duruşu niteliği taşıyor.
Kaynak: https://www.edebiyathaber.net/
- ZÜLFÜ LİVANELİ İSPANYA’DAN ÖDÜLLE DÖNDÜ

Zülfü Livaneli, İspanyol şair Federico García Lorca’nın anısına düzenlenen festival kapsamında Lorca Ödülü’nün sahibi oldu.
Livaneli’ye verilen ödül ise sembolik bir değer taşıyor; Lorca’nın doğduğu evin bulunduğu sokakta dikilen ikinci çınar ağacı onur ödülü kapsamında Livaneli adına adandı. Sokakta yer alan ilk ağaç ise İspanyol şair Federico García Lorca’ya adanmıştı.
Livaneli’ye verilen ödül, belediye meclisi kararıyla 26 Nisan 2025 tarihinde takdim edildi.
Kaynak: https://www.evrensel.net/
- TRUVA’DA ŞARAP TARTIŞMALARI SONUÇLANDI: YALNIZCA SEÇKİN SINIF DEĞİL, HALK DA TÜKETİYORDU

Truva’da şarap tüketimi üzerine uzun süredir devam eden tartışmalar, yeni bir araştırmayla açıklığa kavuştu. Yapılan kimyasal analizler, şehirde şarabın sadece seçkin sınıflar tarafından değil, halk tarafından da yaygın şekilde tüketildiğini ortaya koydu.
Şarap, Antik Yunan kültüründe ve mitolojisinde önemli bir yere sahipti. Ancak bu içkinin sadece seçkinler veya tanrılar için olduğuna dair yaygın kanı, yeni bulgularla çürütüldü. Homeros’un İlyada destanında da adı geçen depas kadehleri, Truva kazılarında ortaya çıkartılmıştı. Bu özel tasarımlı iki kulplu toprak kadehler, ilk kez 1873 yılında amatör Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedildi.
Araştırmacılar, Truva dış yerleşim alanlarında bulunan sıradan içki kaplarını da analiz etti. Stephen Blum yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Truva’nın dış yerleşimlerinden gelen sıradan kaplarda da şarap kalıntıları bulduk. Bu da şarabın sadece elitlere değil, halkın günlük yaşamına da dahil olduğunu açıkça gösteriyor.”
Sonuç olarak depas kadehleri Truva’da şarap tüketiminin sembolü olsalar da, halkın da farklı türde kaplar aracılığıyla şarap içtiği netlik kazanmış oldu.
Kaynak: https://kayiprihtim.com/
- ÖDÜLLÜ ŞAİR HÜSEYİN KÖSE’NİN YENİ KİTABI ‘SONUNA YETİŞTİĞİM ŞARKILAR’, AYRINTI’DAN ÇIKTI

Ödüllü şair Hüseyin Köse, beş yıllık bir aranın ardından çıkan yeni şiir kitabı Sonuna Yetiştiğim Şarkılar ile okuru derinlikli bir iç yolculuğa davet ediyor. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitap, bastırılmış duyguların, ertelenmiş sevinçlerin ve yarım kalmışlıkların izini süren şiirleriyle hem içsel hem de toplumsal bir yüzleşmenin kapılarını aralıyor.
Kaynak: https://www.rotka.org/
