• NURİ BİLGE CEYLAN’DAN YENİ SERGİ: YOLDA

Altın Palmiye ödüllü yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan’ın farklı coğrafyalardan izler taşıyan yeni sergisi Yolda, Dirimart Dolapdere’de açılıyor. Ceylan’ın Cezayir, Çin, Hindistan, Mısır, Rusya, Türkmenistan ve Türkiye gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde çektiği portreleri ilk kez izleyiciyle buluşuyor.

İzleyiciyi, farklı coğrafyalar arasında kişisel bir yolculuğa çıkarmanın yanı sıra insanın evrensel hikâyesine de tanıklık etmeye davet eden Yolda sergisi, 22 Ocak–23 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Kaynak: https://artdogistanbul.com/


  • AŞK BİZE MASAL OLUR OYUNU, 15 OCAK’TA FİŞEKHANE’DE 25 OCAK’TA İSE ALAN KADIKÖY’DE

Kerem Pilavcı’nın yazdığı, Gülhan Kadim’in yönettiği ve Gülçin Kültür Şahin’in tek kişilik performansı Aşk Bize Masal Olur oyunu, 15 Ocak’ta Fişekhane’de 25 Ocak’ta ise Alan Kadıköy’de tiyatroseverlerle buluşacak. Oyun, masallarla büyümüş Aslı’nın ergenliğinden 40’lı yaşlarına kadar olan aşk hayatını ve tökezlediğinde yola devam edebilmenin gücünü izleyiciye aktarıyor.

Kaynak: https://www.artfulliving.com.tr/


  • NAZIM HİKMET, DOĞUM GÜNÜNDE ŞİŞLİ’DE ANILACAK

Nazım Hikmet, 15 Ocak’ta doğumunun 123’üncü yıl dönümünde, Şişli Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle gerçekleşecek bir programda şiirleriyle ve şarkılarla anılacak. Şişli Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek program öncesinde Şişli Belediyesi’nin usta şairin 123’üncü yaşına özel hazırladığı “Şişli’de Bir Nazım” kitabı da düzenlenecek lansman ile okuyucuyla buluşacak.

“Nâzım 123 Yaşında: Ne güzel şey hatırlamak seni” temasıyla gerçekleşecek etkinlikte şairin izlerini taşımaya devam eden sanatçılar yer alacak. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz‘in ev sahipliğinde düzenlenecek programın sunuculuğunu Altan Gördüm yapacak. Saat 20.00’de programın açılış konuşmasını Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral gerçekleştirecek.

Kaynak: DHA, https://t24.com.tr/


  • KAAN MÜJDECİ’NİN, SENARYOSUNU ERCAN KESAL’LA BİRLİKTE KALEME ALDIĞI YENİ FİLMİ “DREAMGİRL” BERLİNALE ORTAK YAPIM MARKETİ’NE SEÇİLDİ

Başarılı yönetmen Kaan Müjdeci, uluslararası sinema dünyasında bir kez daha adından söz ettiriyor! Müjdeci’nin, senaryosunu Ercan Kesal’la birlikte kaleme aldığı yeni filmi “Dreamgirl”, dünya çapında yaratıcı projelerin yatırımcı ve yapımcılarla buluşmasını sağlayan en önemli sinema platformlarından Berlinale Ortak Yapım Marketi’ne seçildi. “Dreamgirl”, 13-19 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 22. Berlinale Ortak Yapım Marketi’ne Türkiye’den seçilen tek proje oldu. Dünyanın en önemli film festivallerden biri olan Berlin Uluslararası Film Festivali (Berlinale) kapsamında düzenlenen etkinlikte 27 ülkeden toplam 35 proje, finansman ve üretim ortakları bulmak için bir araya gelecek.

Kaan Müjdeci, “Sivas” ve “İguana Tokyo” filmleriyle yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödüle layık görülen, Shakespeare’in ölümsüz eserinden uyarlayarak gerçek bir hikâyeyle harmanladığı “Hamlet” dizisiyle uluslararası platformlarda çok ses getiren biri yönetmen.

Kaynak: https://www.rotka.org/


  • EDEBİYATIMIZIN EMEKTARLARINDAN SELİM İLERİ’Yİ KAYBETTİK!

Sağlık sorunlarına karşı uzun zamandır mücadele eden senarist, yazar ve eleştirmen Selim İleri, 9 Ocak günü akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ölümünden bir gün sonra Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezinde tören düzenlendi. Yazarın fotoğraflarından oluşan kısa film gösteriminin ardından, konuşma yapan yeğeni Ferhat Nutku, “Mutsuz çocukluk, kırık aşk hikayeleri, yarım kalmış yaşamlar, yaşanmışlıklar, Selim İleri’nin hayatıdır. Sanatın her şeyi değiştirebileceğini inandı. Şimdi senin bıraktığın yalnızlıkla, kitaplarınla baş etmeye çalışacağız.” dedi.

Selim İleri, 1970’lerden itibaren roman, öykü, şiir, deneme, tiyatro, anı, inceleme gibi edebiyatın farklı türlerinde nitelikli eserler ortaya koyan, Çağdaş Türk Edebiyatının üretken kalemlerinden biri oldu.

Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserler dışında 20’nin üzerinde senaryo yazan İleri, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Papirüs, Varlık, Türk Dili, Politika, Dünya, Milliyet, Milliyet Sanat, Gösteri ve Cumhuriyet’in aralarında olduğu birçok gazete ve dergide inceleme, eleştiri yazılarıyla yer aldı.

Köşe yazarlığı da yapan İleri, yazı dizileri hazırladı. Radyo ve televizyonlarda kültür sanat programları sundu.

Kaynak: https://www.evrensel.net/, AA


  • MELİSA KESMEZ’İN YENİ KİTABI ÇİÇEKLENMELER RAFLARDAKİ YERİNİ ALIYOR

Melisa Kesmez imzalı Çiçeklenmeler okurla buluşmaya hazırlanıyor. Novella türündeki eser, İletişim Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Son olarak 2022 yılında Küçük Yuvarlak Taşlar isimli öykü kitabı ile adından söz ettiren Melisa Kesmez, bu defa bir novella ile okurların karşısına çıkıyor.

Kesmez’in yazın yolculuğu 2014 yılında yayımlanan Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz adlı eseriyle başladı. Ardından Bazen Bahar ve Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülen Nohut Oda ile başarısını pekiştirdi. Bazen Bahar, 2017 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nde mansiyon alarak dikkatleri bir kez daha yazarın üzerine çekti.

Kaynak: https://kayiprihtim.com/


  • ÇEHOV’UN “MARTI”SI, “MARTI MIYIM?” OYUNU İLE GÜNÜMÜZE UYARLANDI

Anton Çehov’un en güçlü oyunlarından biri olan Martı, çağının karmaşasını ve insanın içsel çatışmalarını derinlemesine işlerken, bugün de güçlü bir aynaya dönüşüyor. Tiyatro BeReZe’nin yeniden kaleme aldığı Martı Mıyım? adlı uyarlama ise klasik metni günümüz gerçeklikleriyle buluşturarak, izleyiciyi yaşamın “yedek kulübesi”nde sıkışıp kalan karakterlerle yüzleştiriyor.

Uyarlamanın temel soruları ise oldukça evrensel: Başarı, şöhret, sevgi, ait olma arzusu ve bireysel çatışmalar… Bu sahnelemeyle “Bugünün Çehov karakterleri biz miyiz?” sorusu etrafında dönen bir tiyatro deneyimi sunuluyor.

‘Martı Mıyım?’ oyunu 21 Ocak’ta Uniq Box’ta sahnelenecek. 

Kaynak: https://www.birgun.net/