Doktor hastasının tahlillerini dikkatle inceledikten sonra başını kaldırarak hastaya baktı:

    – Alkol alma alışkanlığın var mı?

    – Evet Doktor Bey, her gün iki bardak üzüm şarabı içerim.

Doktor; “Bundan sonra sana alkol yasak. Tahliller bunu gösteriyor” dedi. Bu haber hastayı çok üzdü. Akşamları aldığı iki bardak şarap onun tek tesellisiydi.

Hasta doktorun uzattığı reçeteyi alarak dış kapıya yöneldi. Tam dışarı çıkacağı sırada geri döndü, şansını denemek istiyordu.

       – Doktor Bey hiç olmazsa ayda yılda bir gün iki bardak şaraba izin ver.

       – Kesin olarak sana alkol yasak, anlamadın mı?

       – Doktorum yılda bir gün, nar çatlama mevsiminde iki bardak şarap içmeden duramam, kaldı ki yılda bir kez zehir olsa bile dokunmaz.

Doktor nar çatlama mevsimini duyunca yumuşadı. Haydi varsın olsun, benim için de iki bardak iç dedi.

Öğle arası yemekte aynı masada oturan sekreterinin;

– Affınıza sığınarak size bir soru sormak istiyorum. Nar çatlama mevsimini duyunca hastaya koyduğunuz yasağı gevşettiniz, benim için de iki bardak iç dediniz. Bu işin hikmetini anlayamadım sorusu üzerine doktor, bu işin hikmeti nar bitkisinin hikmetindendir. Bir süre önce bir yerde deneme yazısı okumuştum dedi ve yazıyı aktarmaya başladı.

“Dünyanın ilk meyvesi nardır. Tevrat’ta 613 Emir’in bulunması narın kutsal sayıldığı Yahudi inancında meyvenin tam 613 tanesinin olduğu düşüncesinden dolayıdır. Hristiyan folkloruna göre Adem ile Havva’ya yasak olan cennet meyvesi elma değil nardır. Nar Hristiyanlıkta bereket simgesidir. Kuran’da Enam suresi 99 ve 141. ayet, Rahman suresi 68. ayette nar kelimesi geçiyor.

Osmanlı’da erkekler evlenme teklifi için nar verirlermiş. İşte nar o yüzden şarkılarımıza girmiştir. Bugün sevgiliye kutu içinde tek taş ile sunulan evlilik teklifi, o zaman küre şeklinde derimsi bir dış kabuğu olan narın içindeki ateş kırmızısı mücevherlerle yapılmış.

Nar bir ozanın dilinden şu şekilde dökülüyor.

     Şu gelen yar olaydı

     Elinde nar olaydı

     İkimiz bir gömlekte

     Yakası dar olaydı.

Nar çatlama mevsiminde, yılda bir iki bardak şarap yar sevdasıyla şifa verir düşüncesindeyim. Sonuç olarak dünyanın ilk meyvesidir nar.”

Fevzi Güzel