Siber zorbalığa uğrayan çocuklardan biri yaşamına son vermişti. Haber sitesinin çocuğun yaşı kadar küçük ve varlığı kadar önemsiz olduğunu düşündürten alt başlıklarından birinde okuduğu haber, canını çok sıkmıştı. Zorbalık başlı başına büyük olayken bu işin siberi ne demekti?
İnternette araştırmaya başlayınca canı daha da sıkıldı. Aklına çocukluğu geldi. Dörtgöz lakabı takıldığı günlerde canı çok yanmıştı. Günlerce ağlamış, kimselere derdini söylememişti. Sonra susmuştu. Takındığı sessiz tavır sayesinde karşısındaki zorbayı durdurabilmişti. Bir yıl boyunca aynı kâbusu görmüştü. Sınıf arkadaşı olacak zorba üstüne üstüne geliyor, boğazını sıkıyordu. Ne haber dörtgöz dedikçe tüm sınıf da onunla beraber hareket ediyordu.
Ayrıntıları okudukça, zamanın çocuklarının işinin daha zor olduğunu düşündü. Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar internete kötü niyetle girdiği anda olan oluyor, belirlenen kişiye uygulanan baskı çok çabuk ve çok geniş bir alana yayılıyordu. Uzman kişilerin bu konu üzerine yaptığı araştırmalar, yazdığı makaleler daha yeni sayılırdı.
Neden sustuğunu düşündü. Yaşamı boyunca böyle mi yapmıştı? Aklına düşen geçmiş zaman hatıraları ona bin bir türlü soru soruyordu. Herhangi bir varlık göstermeden adeta yokmuş gibi davranarak çözüldüğünü sandığı tüm sorunları, hiç beklemediği anda karşısına aşılmaz bir dağ gibi çıkmıştı.
Dünyanın her yerinde bu sorunun üstesinden gelemeyip, canına kıyan çok çocuk vardı. Son yıllarda bu tür olayların büyük artış gösterdiğini söyleyen istatistiksel veriler, yakın zamanda kopacak büyük tayfunun habercisi gibiydiler.
Kimsesiz çocuklar geldi aklına. Böyle bir durumda sorunlarını kiminle paylaşabilirlerdi? Yaşam onları çok erken olgunlaştırsa da, tacizin türlüsüne uğrayan bedenleri ve minik yürekleri bir de bununla mı uğraşacaktı?
Bilgisayarı kapatmadan önce okuduğu son haberde zorbalığa karşı direnen bir kızın hikâyesi vardı. Arkadaşları internette Şişman Balina adında açtıkları bir sosyal medya hesabında resimlerini paylaşmış, onunla alay eden bir dolu şey yazmışlardı. Kız bunun üzerine içine kapanmış, uzun zaman kimseyle iletişim kurmamıştı. Ailesinin durumu fark etmesi üzerine bir uzmana başvurmuşlar, siber zorbalığa beraberce direnmişlerdi. Minik yüreği dinlenip, gücünü toplayınca sosyal medyada Şişman Balinaları Kurtarma grubunu kurmuş, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu güzelim canlıları yaşatabilmek için internette bir de kampanya başlatmıştı. Küçük kızın dünya kadar güzel gülümseyen bir fotoğrafıyla haber noktalanmıştı.
Kararını vermişti. Kışın Açan Gül’e İnananlar hesabını açacaktı.
Gülayşen Erayda