Neyya Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nde bu yıl dünya edebiyatından öyküler inceliyoruz. Atölyemizden Alev Ramiz’in detaylı bir araştırma sonunda sunduğu Odessalı yazar Isaac Babel ve Odessa öyküleri bizi etkiledi. Potemkin merdiveninde Babel öyküleri okuyabilsek diye hayal kurarken kendimizi bir edebiyat şehri olan Odessa’da bulduk.
Yine Odessa doğumlu Anna Ahmetova, Odessa’ya sürgüne gelmiş Puşkin, liman işçileri hakkında gözlemler yapan Gogol, Odessalı bir kıza aşk şiirleri yazan Mayakovsky de bizi bu şehre çeken diğer edebiyatçılardı.
Üç gün süren maceramızda şehrin sanat, edebiyat havasını soluduk, Babel’in heykeline, yaşadığı apartmana gittik. Sonbaharda parklarda sarının her tonu arasında fotoğraf çektik. Akşam October Fest’e katılıp, bira içip, dans ettik.
Opera’yı merkez alarak inşa edilen, her yolun Opera’ya çıktığı şehirde Avrupa’nın en görkemi Opera binalarından birinde bir galaya katılma şansımız oldu.
Potemkin merdivenlerini yağmurda tırmandık, bebek arabasının hangi basamaklarda yuvarlandığını konuştuk, Edebiyat Müzesi’nde dile kolay, üç yüz yazarın kelimeleri, satırları arasında yolculuklara çıktık, Güzel sanatlar Müzesi’nde Puşkin’in deniz kıyısında kayalıklarda oturduğu bir Aivazovsky tablosunun derinliklerinde kaybolduk.
Anna Ahmetova yıldızında şiir okuduk, Puşkin’in evinde yazarın ruhuna, eserlerine dokunduk. Balık pazarında çalışan Ukraynalı kadınlar hakkında sosyolojik analizler yapıp, Arcadia sahilinde, bembeyaz kumlarda şampanya içip , Zeynep’in doğum gününü kutladık.
Güler Pişkin’in hazırladığı video, arka planda dans ettiğimiz müzik, zaman zaman yağan yağmurun sesi ve tüm fotoğraflarımızla Odessa’yı ve anılarımızı tekrar tekrar yaşatıyor.
Neyya Edebiyat