(1902 İstanbul-15 Temmuz 1977 İstanbul)

1902 yılında doğan romancı ve siyaset adamı Esat Mahmut Karakurt’un babası Şurayı Devlet üyesi Urfalı Mahmut Nedim Paşadır. Yazar ilk öğrenimini Kadıköy sultanisinde tamamlamış, İstanbul Diş Hekimliği Okulunu (1924) ve İstanbul Hukuk Fakültesini (1930) bitirmiştir.

 Yazarlığa öyküler yazarak başlayan Esat Mahmut Karakurt mütareke yıllarında Tercüman-ı Hakikat gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başlamış İleri, İkdam, Cumhuriyet, Tasvir , Yeni sabah gazetelerinde yazıları yayımlanmıştır. Polisiye konulu röportajlarıyla tanınmış, daha sonra popüler polisiye, aşk ve macera romanlarına yönelmiştir.

Esat Mahmut Karakurt 1937 yılından itibaren 1957 yılına kadar Galatasaray lisesi Edebiyat ve Türkçe öğretmenliği, avukatlık ve Şanlı Urfa’dan Milletvekilliği (1954-1960) yapmış, Senatör seçilerek (1961-1966) T.B.M.M bulunmuştur.

15.7.1977 tarihinde geçirdiği beyin kanaması sonucunda vefat eden Esat Mahmut Karakurt’un kabri Zincirli kuyu mezarlığındadır.

Esat Mahmut Karakurt’un romanlarını yazdığı yıllarda milli edebiyat ile toplumcu, sosyal gerçekçi romancılık akımları revaçta olduğu halde o bu iki akıma da ilgi duymamış 1926-1960 yılları arasında yazdığı toplam 16 romanını aşk, macera ve polisiye türünde yazmıştır. Romanlarından 26 film senaryosu yazılmış ve Türk sinemasına aktarılmıştır. Bu yüzden yazar polisiye öyküler de yazdığı halde çoğu sinemaya uyarlanan aşk ve serüven romanlarıyla ün yapmıştır.

Romanlarının kolay anlaşılan dili ve konusu sebebiyle batı tarzı popüler romancılığın Türk edebiyatındaki en iyi temsilcilerinden biri olmuştur.

Arabistan’da görev icabı bulunan asker babası ve nişanlısıyla birlikteyken; bir kabile tarafından kaçırılan genç kızın başına gelenleri anlatan “Çölde Bir İstanbul Kızı”,

Eşkiya çetelerinden birine isteği dışında katılmış bir kız ile çeteyle savaşan havacı bir genç subayın filizlenen aşkını anlatan “Dağları Bekleyen Kız”,

 İstanbul’un işgali sırasında Kuvayı Milliye için çalışan yüzbaşı ile işgal kuvvetleri komutanının kızı arasındaki imkânsız aşkı anlatan “Allahaısmarladık”,

 Türkleri karalayan “Geceyarısı Ekspresi” romanına cevap niteliğinde olan, Türklerin cesur ve şerefine düşkün bir millet olduğu konusunun işlendiği (bu roman ilk Türk casusluk romanı olarak kabul edilir düzeydedir) “Ankara Ekspresi”

 Romanlarıyla ün yapan yazar genç kızlara ve erkeklere hitap eden akıcı ve merak duygularını sürekli canlı tutan konular seçerek roman kahramanları oluşturmakta başarılı olmuştur.

Devrik cümleler kullanan yazar gramer yönünden hataya düşmemeye, birçok popüler romancının da yaptığı gibi basit anlaşılır ve çabuk kavranan olayları olan romanlar yazmaya özen göstermiştir. Romanlarının konuları Makedonya, Romanya, Yemen ve Arabistan’a kadar uzanan  yerlerde geçmektedir.

“Kadın İsterse” (1960) adlı eseri ile oldukça popüler olmuş ama bu tarihten sonra siyasete ağırlık vermiş, Senatörlüğü esnasında da edebiyattan ve roman yazarlığından uzaklaşmıştır.

Değerli yazarımızı vefatının 43. Yılında saygıyla anıyoruz.         

 Eserleri: “Vahşi Bir Kız Sevdim” (1926), “Çölde Bir İstanbul Kızı” (1926), “Dağları Bekleyen Kız” (1934), “Allahaısmarladık” (1936), “Ölünceye Kadar” (1937) “Son Gece” (1938), “Kadın Severse” (1939), “İlk ve Son” (1940), “Kocamı Aldatacağım” (1940), “Sokaktan Gelen Kadın” (1945), “Ankara Ekspresi” (1946), “Bir Kadın Kayboldu” (1948), “Ömrümün Tek Gecesi” (1949), “Erikler Çiçek Açtı” (1952), “Son Tren” (1954), “Kadın İsterse” (1960)

Nebahat  Alptekin

Kaynakça: biyografya.com

                   edebiyatvesanatakademi.com. Şahamettin Kuzucular