Şair, yazar (12 Haziran 1943 Eskişehir – 7 Ekim 2015 İstanbul)
Şiiri ilmek ilmek işleyen şair Sennur Sezer’i ya da şöyle de söyleyelim Şiirin Ve Umudun Yorulmaz İğnesi Sennur Sezer’i beş yıl önce kaybettik. Onu ilk olarak bir TV programındaki sohbeti ile tanımıştım, şair olmanın ötesinde biriydi. Daha sonra eşi Adnan Özyalçıner ile atölyemize konuk oldu. Edebiyattan, hayatından, nasıl yazdıklarından ve bizim çalışmalarımızdan konuşuldu. Başka ortamlarda ki söyleşilerini de izleme şansım oldu.
Sennur Sezer duyarlı bir kadındı, sadece şiirlerinde yazılarında değil eylemlerinde de haksızlığa, ayrımcılığa, adaletsizliğe başkaldırı vardı. Bir söyleşisinde bir kadının sesini en iyi anlatan şiirleri hakkındaki soruya şöyle cevap veriyor;
“Bütün o dizeleri onların sesi olarak düşündüm. Bir genç kızın sorunlarından bir annenin şiirlerine uzanan yol şiirimde izlenebilir, hayatımda da.
Cumartesi Annelerinden Barış Annelerine, Kadın Platformlarına, Mor Çatı’dan Vakad’a kadınlarımız daha iyi bir ülke için mücadele veriyorlar. Ben onları anlıyorum, anlatırken onların yaşam koşullarını kavrıyorum. Onlardan biriyim.”
Onu emek üzerine bir şiiri ile analım;
EKMEK, TUZ, KİTAP VE ŞEKER
Ekmek, tuz, kitap ve şekere saygı
Saygı, halkın gücüne ve hünerine
Önce ekmeğe saygım:
Tarlaya ve tohuma
Dökülen tere, değirmene
Unu kepekten ayıran eleğin aklına
Mayanın unu çoğaltan gücüne
Önce ekmeğe saygım
Emeğe!
alıntı ve okuma tavsiyesi:
http://nevzatsuersezgin.blogspot.com/2013/03/sennur-sezer-ile-soylesi.html
https://www.evrensel.net/haber/186386/sennur-sezer-bugun-aglarsak-gucumuzu-kaybederiz
hayatı hakkında: https://www.turkedebiyatcilar.net/sennur-sezer-kimdir-hayati-ve-kitaplari
Zeliha Özer