Öğretmen, Şair, Yazar, Araştırmacı
Türk Edebiyatı’na çalışmaları ile katkı sağlayan isimlerin pek çoğu gibi yolu öğretmenlikten geçen Muammer Yüzbaşıoğlu, Akşehir-Konya’da 2 Ekim 1927 yılında doğdu. Liseyi Konya’da bitirdi. Sanata olan ilgisi çok küçük yaşlarda başladı. Lise son sınıfta Mehdi Halıcı ile birlikte Babalık Sanat ve Kültür Dergisi’ni çıkardı; Varlık ve Türk Dili gibi dergilerde şiirleri yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra lise ve eğitim enstitülerinde öğretmenlik yapmaya başladı. Pervasız Gazetesi’nin kurucusu Ahmet Şener’in ricası üzerine İstanbul’dan Akşehir’e dönerek, yeni kurulan Akşehir Özel Lisesi’nin ilk müdürlüğü görevini üstlendi. Kendi gibi edebiyat öğretmeni olan eşi Nermin Hanım’la burada tanıştı ve evlendi. İstanbul Erkek Lisesi’nde 1966-76 yılları arasında müdür olarak görev aldı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nda şube müdürlüğü, denetmenlik görevlerinde de bulundu. Bonn ve Frankfurt’ta kültür ataşesi, eğitim danışmanlığı yaptı.
İstanbul Erkek Lisesi Derneği eğitime bir ömür adayan eski müdürlerini sosyal medya hesaplarında şu cümlelerle anmaktadır. “Muammer Yüzbaşıoğlu 60’lı ve 70’li yıllarda okulumuzda müdürlük ve edebiyat öğretmenliği yaptı. İnsan sevgisi, değerleri, çalışkanlığı ve disiplini ile okulumuzun gelişmesine çok büyük katkılarda bulundu. Bizlere kişiliği ile örnek oldu, Atatürk ve yurt sevgisini aşıladı.”
Bu denli eğitimin içinde yer alan yazar, çocuk edebiyatı ve erken eğitim konularında insanları bilgilendirmeyi amaç edinmişti. Bazılarını eşi Nermin Yüzbaşıoğlu ile birlikte çalıştığı inceleme ve yardımcı ders kitapları bulunmaktadır. Aynı zamanda yabancı yazarların çocuk edebiyatı ürünlerinden çeviriler de yapmıştır. Dil bilgisi, edebiyat bilgi-teorileri, deyimler, atasözleri ve şekil bilgisi üzerine eserler çıkarmıştır. Tüm bunların yanında kurgusal eserleri ve şiirleri de bulunmaktadır. Şiir kitaplarını Muammer Karadağlı ve Mehmet Başlar gibi isimlerle çıkarmıştır.

Yazar’ın Atatürk’ü Anmak isimli kitabının arka kapağında yazılanları da sizlere aktarmak isterim. “Atatürk’ün yaşam öyküsü, kişiliği, düşünceleri; Atatürk üzerine yazılmış şiirler, anılar, yabancıların görüşleri, ilk kez bu kitapta bir araya geliyor. Kitap, bu özgün içeriğiyle, Atatürk’ü bir bütün olarak tanıtmaya, onun tam ve doğru anlaşılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Okullarımızdaki törenler için de bir kaynak kitap olacaktır Atatürk’ü Anmak. Öğretmenler, öğrenciler, Atatürk’le ilgili seçkin şiir ve yazıları, onun bugüne ve geleceğe ışık tutan görüşlerini bu kitapta bulacaklardır.”
Türk ve Batı Edebiyatından Ünlü Romanlar kitabının önsözünde belirtilenler de şöyledir. “Kitap iki bölümden oluşuyor: ‘Türk Romanları’ bölümünde otuz yerli, ‘Yabancı Romanlar’ bölümünde de yirmi yabancı roman ele alınmıştır. Türk ve Batı yazınında kuşkusuz nice ünlü roman bulunmaktadır. Biz bu yapıtlardan genelde Türkçe ve edebiyat ders kitaplarına alınmış olanlarını yeğledik. Her roman önemli saydığımız birkaç özelliği, bütünlüğünü bozmayan kısa bir özeti ve yazarıyla tanıtıldı.”

Öğretmenliği ve idareciliği yanında bir çok kitap da yazdığını belirttiğim Yüzbaşıoğlu‘nun başlıca eserleri: Bir Bulut Geçti (şiirler), Hakka Karşı (şiirler), Çocuk Şiirleri, Örneklerle Edebiyat Bilgileri, Örneklerle Edebiyatımız, Çocuklar İçin Küçük Hikâyeler, Küçüklerimize Öyküler, Atatürk’ü Anmak (seçilmiş düz yazı ve şiirler), Uygulamalı Kolay Dilbilgisi, Örneklerle Yazılı ve Sözlü Anlatım.
Özlem Budak
Kaynakça
Anadolu Atlası
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü
Bin Kitap